Dakisolatie plat dak

Een slecht geïsoleerd dak, zorgt voor een verlies van tot wel 35% aan warmte in huis. Dat is een flinke aanslag op de energierekening. Met een goede dakisolatie wordt er flink bespaard op de energiekosten. Platdakisolatie vraagt om een andere aanpak dan de dakisolatie van een hellend dak. De isolatie van het platte dak wordt van buitenaf aangebracht, waardoor je geen binnenruimte verliest. In veel gevallen kan de isolatie over de bestaande dakbedekking heen gelegd worden. Dit voorkomt een hoop kosten, zoals sloop- en afvoerkosten. Is jouw plat dak nog optimaal geïsoleerd? Salodak controleert het graag voor je.

Door je plat dak te isoleren wordt er flink bespaard op de energiekosten
Platdakisolatie wordt van buitenaf aangebracht om geen binnenruimte te verliezen

Waarom platdakisolatie een goed idee is

Een plat dak isoleren is altijd een goed idee. In de winter zorgt een goede dakisolatie van het platte dak ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden in de woning. Het houdt de kou dus buiten de deur. In de zomer werkt dit juist omgekeerd. Dan gaat de platdakisolatie juist de warmte tegen. Je houdt het dan dus lekker koel in huis, zelfs met een plat dak. Hiermee bespaar je vele euro’s energiekosten en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Plat dak laten isoleren?

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Dak isolatie

Dakisolatie van het platte dak wordt door Salodak van buitenaf gedaan, volgens de warm dak manier. Dat betekent geen rotzooi in huis en geen grote verbouwing. Het isolatiemateriaal wordt dan bovenop de dakconstructie geplaatst en van binnen merk je daar weinig van. Platdakisolatie kunnen wij toepassen bij nieuwbouw, wanneer je bijvoorbeeld een aanbouw gaat maken of een overkapping in de tuin wilt plaatsen, maar ook bij een dakrenovatie. Door de isolatielaag komt de dakbedekking van het bestaande dak wat hoger te liggen dan oorspronkelijk. Om te voorkomen dat de dakrand op gelijke hoogte komt, beginnen we daarom met de isolatielaag 30 cm van de rand af. Je creëert zo een gootje in het dak, waardoor het regenwater gemakkelijk weg kan vloeien naar de hemelwaterafvoer. En dat zonder de dakrand te hoeven verhogen.

Bij een bestaand platdakisolatie wordt er een gootje gecreëerd om overtollig regenwater af te voeren

Isolatie plat dak bij een nieuw dak

Ga je een nieuw plat dak plaatsen, dan dient deze aan bepaalde wettelijke eisen te voldoen. Zo dient de RC-waarde, de isolatiewaarde, van een nieuw plat dak tegenwoordig al minimaal 6 te zijn. Deze waarde wordt bereikt met PIR isolatie van ongeveer 14 cm dik. Voordat we het isolatiemateriaal plaatsen op de dakconstructie, brengen we eerst een dampremmende laag aan. Dat kan een dampremmende folie zijn, maar in andere gevallen kan er ook gekozen worden voor dampremmende bitumen. Welke laag we voor jouw nieuwe dak gebruiken, hangt af van de situatie. Deze dampremmende laag zorgt ervoor dat optrekkend vocht niet in de isolatie trekt en het isolatiepakket dus droog blijft. Op deze dampremmende laag wordt vervolgens de isolatie bevestigd. De dakbedekking wordt vervolgens op deze isolatielaag geplaatst.

Bestaand dak laten isoleren

Ook bestaande platte daken kunnen we voorzien van een (extra) isolatielaag. Wanneer blijkt tijdens het dakonderhoud of tijdens de reparatie van een lekkage, dat de isolatie onder de dakbedekking van bitumen, kunststof/PVC of EPDM vochtig is, betekent dat dat we het dak opnieuw moeten op gaan bouwen om zo de dakisolatie zo optimaal mogelijk te kunnen maken. Bij een dakreparatie maken we een insnede in het dak om te kijken of de dakisolatie droog is. Is dat niet het geval, dan zullen we de oude isolatie verwijderen en een nieuwe laag PIR isolatie aanbrengen. Hiervoor hanteren we dezelfde werkwijze als bij een bestaand dak.

Plat dak overkapping of carport laten isoleren

Een platdakisolatie bij een overkapping of carport lijkt op het eerste gezicht overbodig. Het is immers niet noodzakelijk dat de ruimte onder de carport lekker warm moet zijn tijdens koude dagen. Toch raden wij aan om een PIR isolatielaag van minimaal 2 cm aan op een dampremmende folie. Dit voorkomt namelijk verkleuring van het hout aan het plafond van je carport of overkapping.

PIR Isolatie voor het beste resultaat

Salodak werkt enkel met de beste kwalitatieve materialen. Dat geldt ook voor de dakisolatie materialen. Voor een platdakisolatie maken we daarom gebruik van PIR isolatie. PIR heeft uitstekende thermische eigenschappen en isoleert beter bij geringe dikte dan andere isolatiematerialen. Met PIR isolatie van 14 cm kan al een RC waarde van 6 behaald worden en dat is een vereiste bij een nieuw plat dak. PIR isolatieplaten zijn harde schuimstof platen met een dampdichte laag. Om koudebruggen tegen te gaan, raden we bij een isolatiedikte van 14 cm aan om te gaan voor 2 platen van 7 cm dik. Door deze in halfsteensverband te leggen, worden naden en daarmee koudebruggen tegengegaan.

Voor het isoleren van het platte dak maakt Salodak enkel gebruik van de beste kwalitatieve materialen

Plat dak laten isoleren door Salodak

Op zoek naar een dakdekker in Hoogeveen dat je kan helpen bij het plaatsen van platdakisolatie? Salodak helpt je graag. Met jarenlange ervaring op het dak en kennis van technieken en materialen, kunnen wij je uitstekend van dienst zijn. Naast platdakisolatie helpen we je graag met het plaatsen van nieuwe platte daken bij nieuwbouw, dakreparaties, lekkage aan het dak, dakrenovaties en natuurlijk dakonderhoud. Onderhoud van je plat dak is immers erg belangrijk om lekkages tegen te gaan en zo ook de levensduur van je dakisolatie te verlengen. Meer weten over isolatie van platte daken of wil je een vrijblijvende offerte aanvragen? Wij komen graag bij je langs om het dak te inspecteren.

Plat dak laten isoleren?

Vraag een vrijblijvende offerte aan