Dakreparatie plat dak

Het dak heeft veel te doorstaan. Zeker met de wisselende weersomstandigheden in ons land. Zo wordt het de ene keer blootgesteld aan regen en wind en kan het een paar dagen weer vol in de zon staan. Deze verschillende weersomstandigheden kunnen de kwaliteit van de dakbedekking aantasten en er kunnen lekkages ontstaan. Wanneer je te kampen hebt met een lekkage of een andere ernstige beschadiging van het platte dak, betekent dat niet altijd direct dat je een nieuw dak nodig hebt. In veel gevallen biedt een dakreparatie uitkomst. Heb je last van lekkage of stromen de dakgoten over? Neem dan contact met ons op. Salodak komt bij je langs om het dak te controleren en inspecteren en repareert het platte dak voor je op professionele wijze.

Bij een lekkage aan het platte dak biedt een dakreparatie vaak de oplossing
Een lekkage op het platte dak is vaak eenvoudig te repareren

Waarom het plat dak repareren

Bij lekkage wordt vaak direct aan een dakrenovatie gedacht. Toch biedt een dakrenovatie enkel uitkomst wanneer een reparatie van het dak niet meer mogelijk is. In veel gevallen, kan het dak namelijk gewoon gerepareerd worden. Lekkage op het plat dak wordt vaak veroorzaakt door een naadje dat los zit of een beschadiging van de dakbedekking. Het plat dak repareren is dan een kleine moeite. Zowel bitumen, pvc als epdm daken zijn vaak goed te repareren bij lekkage. Stel de reparatie van het dak niet uit, want anders is de kans groot dat de isolatiepakket verzadigd raakt met water en zo de dakconstructie aantast. Een nieuw dak of complete dakrenovatie is dan niet te vermijden.

Plat dak laten repareren?

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Wanneer is er een dakreparatie nodig

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen duiden dat jouw plat dak een reparatie nodig heeft:

  • Lekkend water of gele kringen op het plafond
  • Klam en vochtig in huis
  • Overlopende of lekkende goten
  • Scheurtjes in de dakbedekking
  • Veel water op het dak
  • Kapot loodwerk op het dak
  • Afbladderend verf op het houtwerk

Wanneer je één van bovenstaande problemen opmerkt, is het heel goed mogelijk dat een dakreparatie uitkomst biedt. In dat geval neem je contact op met Salodak, dé dakdekker in Hoogeveen. Door direct te reageren bij bovenstaande problemen, bespaar je kosten. Een dakrenovatie of een dak laten plaatsen, is dan vaak (nog) niet nodig. Een reparatie van het plat dak volstaat en voorkomt ernstige schade.

Hoe ontstaat de schade aan het plat dak

Dakproblemen kunnen door verschillende oorzaken komen. Uiteraard wordt het dak blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden die problemen kunnen veroorzaken. Denk aan vorst waardoor barstjes kunnen ontstaan in de dakbedekking na verloop van tijd. Maar ook Uv-straling kan funest zijn voor de dakbedekking. Daarnaast kan het dak beschadigd raken door storm. Ook een dakreparatie na storm kan nodig zijn. Takken en steentjes slaan tegen de dakbedekking en veroorzaken zo beschadigingen aan het dak. Een andere reden voor de beschadigingen is ouderdom. Wanneer het dak te oud en versleten is, is het niet altijd zeker of een reparatie uitkomst kan bieden. Je kunt dit dan het beste laten beoordelen door de dakspecialist. Hij zal je dan het beste adviseren over de mogelijkheden.

Hoe gaan wij te werk

Een dak repareren hoeft niet veel geld te kosten. Je bespaart in ieder geval op een dakrenovatie. Het plat dak repareren verloopt in drie stappen:

  1. Probleem onderzoeken
  2. Dak schoon en droog maken
  3. Dakreparatie

Onze dakdekker gaat eerst het probleem dat je ondervindt onderzoeken. Vaak geeft de plaats van de lekkage de plaats van de beschadiging op het plat dak al aan. In andere gevallen gaan we met onze specialistische materialen op het dak op onderzoek uit. Hebben we de oorzaak van het probleem gevonden, dan wordt het dak schoon en droog gemaakt, zodat we de dakreparatie goed uit kunnen voeren onder de juiste omstandigheden.

Een dakreparatie zorgt ervoor dat het dak weer jaren mee kan

De oorzaak van het probleem opsporen

Wanneer je contact opneemt met Salodak in verband met lekkage of andere problemen aan het plat dak, komen we graag bij je langs om het dak te controleren en inspecteren. Ten eerste bekijken we het probleem. Heb je lekkage? Dan gaan we binnen kijken waar het lekt. Bij een systeemplafond is de locatie van de beschadiging vaak direct duidelijk en kunnen we deze op het dak direct lokaliseren. Bij een houten dakconstructie is de locatie op het dak meestal ook dicht in de buurt van de lekkage binnen. Bij een stalen dakconstructie of betonnen constructie is het opsporen van de lekkage op het dak wat minder eenvoudig. Deze kan zich tot in een straal van wel 5 meter bevinden. Vaak is een losse naad in de dakbedekking, een beschadiging van de dakbedekking of een onjuiste constructie van de aansluiting van de hemelwaterafvoer de oorzaak van de lekkage. Deze kunnen wij in de meeste gevallen eenvoudig repareren.

Het dak repareren

Zowel een bitumen dak, als een kunststof/pvc dak of epdm dak zijn goed te repareren. Wanneer de oorzaak van het probleem van het dak is opgespoord, kunnen we aan de slag met de reparatie. Hierbij maken we onderscheid in het repareren van de dakbedekking en het repareren van de hemelwaterafvoer constructie.

Dakreparatie dakbedekking

Beschadigingen in de dakbedekking, ook wel het dakleer in de volksmond genoemd, kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak is achterstallig onderhoud de boosdoener. Er wordt dan ook geadviseerd om jaarlijks dakonderhoud te plegen. Hierbij wordt het dak grondig schoongemaakt en kunnen kleine beschadigingen al worden opgemerkt. Door deze vroegtijdig te repareren worden lekkages en andere problemen van het platte dak voorkomen. Bij de dakreparatie van het plat dak, wordt het dak eerst grondig schoon en droog gemaakt. Bij een losse naad of beschadiging in de dakbedekking, wordt er een reparatiestuk overheen geplaatst. Deze wordt gebrand over het bestaande dak, zodat het plat dak er weer jaren tegenaan kan.

Hemelwaterafvoer repareren

In 9 van de 10 gevallen is niet de dakbedekking, maar de hemelwaterafvoer of de doorvoer schuldig aan de lekkage. In de meeste gevallen heeft dit te maken met een verkeerde aansluiting of constructie van de plastic uitloop op de regenpijp. Bij verstopping van de hemelwaterafvoer loopt de regenpijp vol en loopt het water terug. Dit water zoekt vervolgens een weg naar binnen wat voor de lekkage zorgt. Bij de reparatie van de hemelwaterafvoer, plaatst Salodak een vergaarbak bij de uitloop. Is de hemelwaterafvoer vol, dan loopt het water dit bakje in en heb je er in huis geen last meer van. Het voorkomt ook dat dakgoten overlopen. Zodra je opmerkt dat de vergaarbak volloopt, betekent dat dat de regenbuis vol zit en er dus een verstopping is. Zo kun je tijdig contact met ons opnemen bij problemen.

De gevolgen van uitgestelde dakreparatie

Wanneer je het dak niet tijdig laat repareren, kan dat vervelende gevolgen hebben. Op korte termijn betekent het lekkage en wateroverlast. Wanneer de regenachtige dagen voorbij zijn, lijken de problemen vaak ook voorbij, maar niets is minder waar. Laat je het dak niet repareren, dan kan dat namelijk leiden tot het aantasten van de dakconstructie en de dakisolatie. In dat geval is een renovatie van het dak of een compleet nieuw dak plaatsen vaak onvermijdelijk. Zorg dus dat je direct reageert en laat Salodak het dak controleren, inspecteren en repareren.

Wanneer je het plat dak niet tijdig laat repareren, kan dat vervelende gevolgen hebben

Het plat dak laten repareren door Salodak

Ben je op zoek naar een dakdekkersbedrijf met vele jaren ervaring op het dak, dan ben je bij Salodak aan het juiste adres. Salodak is de specialist op het gebied van platte daken en helpt je graag met het repareren van het dak. Naast dakreparatie houden wij ons ook bezig met dakonderhoud, dakrenovatie, dakisolatie en kunnen we je helpen bij het plaatsen van een nieuw plat dak op je aanbouw, schuur, carport of ander bijgebouw. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Plat dak laten repareren?

Vraag een vrijblijvende offerte aan